понеделник, 2 август 2010 г.

Опасният вирус на самотата

Самотата не само мъчи, но и убива. Редица заболявания се дължат на това тягостно състояние на духа, както установяват дългогодишни изследвания на реномирани учени от САЩ и Канада. Ето техните изводи:

Човек мечтае за дълъг живот. Внимава с храната. Отказва се от цигарите. Бяга за здраве още след изгрев слънце. Но дали това е достатъчно? Явно не. Анализ на 148 изследвания за риска от смърт идентифицира и един фактор, за който не предупреждават нито лекари, нито аптекари. Този рисков фактор е самотата.

Въз основа на данни от продължителни наблюдения и изследвания на общо 300 000 души учените стигат до извода, че при хора с функциониращ кръг от приятели и познати вероятността за по-продължителен живот е с 50 процента по-голяма

, отколкото при хора с не особено добро социално обкръжение.


Самотата - по-нездравословна от свръхтегло

В продължение на седем години и половина са били изследвани хора н

а средна възраст 64 години. Установява се, че ефектът от самотата отговаря почти напълно на рисковия индекс на пушенето. И още едно сравнение: опасността от фактори като заседнал живот или свръхтегло не е толкова голяма, колкото при самотата, изчисляв

ат учени от университета Brigham Young в американския щат Юта.

Това не са първите констатации за отрицателното въздействие на са

мотата върху човешката физика. Канадски учени откриха, че на хора, които се чувстват изолирани, по-бързо им става студено и че те преценяват стайната температура като по-ниска, отколкото хора с по-голям приятелски кръг.

Самотен = болен





Освен това самотата действа като причинител на болести, сочат резултати от психологическо изследване на университета в Чикаго. При изследваната група пробанти самотата се оказвала инфекциозна като грипен вирус; освен това тя водела до недоверие и се превръщала с времето в спирала на социална изолация.

Към това се прибавят и други предполагаеми ефекти - сърдечн

и заболявания, отслабване на имунната система, смущения в съня, пристрастеност към наркотици и алкохол. Заключението: самотата е вредна за Вашето здраве!

www.dw-world.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads