понеделник, 2 август 2010 г.

СИМВОЛЪТ НА ГЕЙ ОБЩЕСТВОТО

Историята на знамето е свързана с артиста Гилбърт Бейкър от Сан Франциско. Той се вдъхновява от чистите символи на Хипи движението и от знамето с пет цвята,използвано отопределени групи за защита правата на негрите.







Това знаме е символ на хомосексуалната общност:
- Червено - Живот
- Оранжево - Подкрепа
- Жълто - Слънце
- Зелено - Природа
- Синьо - Изкуство
- Виолетово - Духовността
Така Бейкър създава знаме с цветовете на дъгата, което да служи на хомосексуалнаъа общност, тъй като според него хората имат нужда от символ, който да ги обединява и идентифицира. Бейкър и тридесет доброволци ушиват на ръце две огромни знамена, които се състоят от осем ивици плат с различни цветове: ярко розово, червено, опанжево, зелено, жълто, тюркоац, индиго и виолетовo.



Тези знамена били използвани за първи път по време на гей парада в Сан Франциско през 1978г. За същия парад през 1979г, Бейкър поръчва на компанията Paramount Flag Company да ушият цяла серия от знамето с цветовете на дъгата. И тъй като било невъзможно да се направят някой от цветовете, ярко розово и тюркоаза са премахнати, а небесното синьо замества индигото. Така се появява знамето с небесната дъга, което бързо се превръща в символ на хомосексуалностите, които не се срамуват да бъдат себе си. Изключително голямо признание за труда на Гилбърт Бейкър е факта, че Международната Организация за изработване на знамената признават създадения от него флаг.

www.boy.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads