понеделник, 2 август 2010 г.

"Да" или "не" на хомосексуалните бракове

Страните от Съвета на Европа не са длъжни да позволяват брака на хомосексуални двойки. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Решението бе взето в резултат на жалба срещу Австрия.

Съдиите в Страсбург отхвърлиха иска на австрийска хомосексуална двойка срещу Австрия, защото й било забранено сключването на брак. Двамата мъже, на 48 и 50-годишна възраст, се жалваха в Страсбург поради нарушение на правото за сключване на брак, нарушение на забраната за дискриминация и незачитане на личния и семеен живот. Европейската конвенция по човешките права не задължава никоя държава да разширява правото за сключване на брак върху хомосексуални двойки, гласи решението на съда.



Евентуално решение с друго съдържание би било много смело, гласи оценката в германските печатни издания. Все пак Австрия, срещу която в случая бе внесена жалбата, въведе партьнорство, което по много показатели отговаря на класическата брачна връзка, също както е и в Германия. Срещу юридическата постановка в Съвета на Европа, който включва и Турция и Русия, всъщност не може да се каже нищо.

Съдът в Страсбург - между чука и наковалнята





Вярно, че датиращата от 60 години Конвенция за правата на човека непрекъснато трябва да се напасва към времето и че е забранена дискриминацията на полова основа. Женевската конвенция оставя пространство за различни национални и културни идентитети. Съдът в Страсбург трябва да бди за съблюдаването на един европейски стандарт. "Този съд обаче не е свикан, за да провежда една диктувана от духа на времето унификация", пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В скоро време Съдът в Страсбург ще разгледа и делото относно разпятията в италианските класни стаи. И тук става дума за конфликт на културите и за тест на системата за правата на човека.

www.dw-world.de

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads