понеделник, 14 март 2011 г.

Гей до доказване на противното!


 
Искате да разберете дали някой наистина е гей? Няма нищо по-лесно от това! Просто му пуснете порнофилм с хетеросексуално съдържание и ако не се възбуди, можете да сте сигурни, че е хомосексуален. На подобен тест биват подлагани част от чуждестранните мъже, търсещи убежище в Чехия.
Европейската агенция по човешките права представи наскоро в Европейския парламент доклад, от който става ясно следното: чешките власти искат да са сигурни, че бежанците, които твърдят, че са били преследвани в родината си заради хомосексуалната си ориентация, наистина са гейове.
Препитвания made in EU
Въпросният тест за хомосексуалност е разработен от психолози, но в никакъв случай не може да се твърди, че е научен. Властите прибягват до него, когато изпитват съмнения в сексуалната ориентация на бежанците. Много от подлаганите на този тест обаче може да са били насилвани сексуално и да реагират особено чувствително по време на чешката "проверка".
Агенцията по човешките права не вярва на чешките уверения, според които на подобен тест биват подлагани само търсещите убежище. Нито пък на достоверността на "изпита" - при бисексуални например подобни тестове не биха довели до никакъв резултат.
Според евродепутата Раул Ромева, ръководил разработването на доклада на европейската агенция, подобни препитвания са неприемливи. "Тази практика противоречи на философията на ЕС", казва Ромева и допълва: "Не може Европа да дава на останалия свят уроци по основни човешки права, а в същото време да допуска на нейна територия да се случват подобни неща."
Агенцията по човешките права констатира, че през последните години в живота на хомосексуалните в Европа не са настъпили никакви положителни промени. Някои страни са напреднали по въпроса за признаване на еднополовите бракове, но много други са все още твърдо против.
България - все още срещу течението
Докато страни като Германия, Испания, Белгия, Швеция, Португалия и Холандия позволяват хомобраковете и осиновяването на деца от хомосексуални двойки, държави като България и Румъния все още ги забраняват. Те дори не признават еднополовите бракове, сключени в други страни.
Според доклада на агенцията повечето европейци все още възприемат хомосексуалността и транссексуалността като нещо неморално. Единствено Франция обяви тази година официално, че транссексуалността не е душевно заболяване.
 
АГ/ЕТ/ИМП/МИ/ВШ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads