петък, 24 февруари 2012 г.

LGBT Пловдив „почисти“ интернет

Пловдивската правозащитна организация ЛГБТ Пловдив постигна небивал до сега успех в борбата си за толерантност в България. Тяхната кампания за почистване на родното интернет пространство от насаждането на омраза, хомофобия, трансфобия, ксенофобия, расизъм, дискриминация и фашизъм вече успя да свали 2 фашистки сайта, многобройни статии и над 1800 видеоклипа.

Едни от основните проблеми според тях са в неправилното боравене с термини и категоризации като „ хомосексуалист” и „ гей” .

„Понятията хомосексуализъм и хомосексуалист са носители на конотацията за негативни поведенчески модели и имат характер на „етикет“, с който голяма част от хомосексуалните хора не желаят да се идентифицират или да бъдат идентифицирани.” – обосновават се от ЛГБТ Пловдив.

„ Другата причина е неравнопоставеността между понятията „хетеросексуалност“ и „хомосексуализъм“. Звучи абсурдно „хетеросексуалист“ или „хетеросексуални наклонности“ нали? Същото е и с „хомо-“ представката. Сексуалността не е норма, за да има правилна такава и погрешна или обратна или отклонение от нея. Тя бива различни видове и всички са еднакво „в правия път“. Твърдейки, че някой има „хомосексуални наклонности“ се пораждадт погрешни асоциации, сякаш хомосексуалността е отклонение, недъг.Също така би трябвало да се използва съчетанието „гей мъж” или „ хомосексуален мъж” , защото иначе излиза че гейовете не са мъже. Наистина е важно да се използва правилната терминология, за да не се пораждат погрешни асоциации. Обществото се страхува от непознатото.”

От организацията вярват, че единствено чрез правилната и добре поднесена информация можем да се постигне толерантност.

„Ролята на медиите е съществена в тази нелека борба. Надяваме се съзнавате колко опасна е хомофобията и как тя е отнела повече човешки животи дори от болести като СПИН. Бихме искали да изразим и благодарността си към медийте, които все повече започват за разбират това, например iNEWS, actualno.com и други, които реагираха своевременно след нашите сигнали”

От организацията продължават да апелират : „Сигнализирайте ни за всеки сайт, видеоклип или съдържание в българското интернет пространство. Ние ще направим всичко възможно те да бъдат свалени. Открийте своя личен мотив и подайте сигнал. Именно мълчанието и бездействието пред фашисткото насилие и пропагандирането му го правят възможно! Нека заедно спрем това!

Сигналите си можете да подавате на пощата ни: lgbt_plovdiv@abv.bg”



Още по темата...


gay1000.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads