събота, 2 октомври 2010 г.

Исландският премиер сключи еднополов брак


Исландската министър-председателка Йохана Сигурдардотир сключи брак с дългогодишната си партньорка, с което стана първият в света правителствен лидер с официален еднополов брак, предадоха световните агенции.

67-годишната Сигурдардотир се ожени за писателката Йонина Леосдотир на 27 юни, когато влезе в сила нов закон, определящ брака като съюз между двама дееспособни възрастни, независимо от техния пол. Според новия закон, одобрен по-рано този месец от исландския парламент, съжителството им на семейни начала в продължение на години се трансформира в брак.

Според радио RUV, което първо разпространи новината, политикът и писателката превърнали дългогодишната си връзка в официален брак в неделя, но двете се отказали от специална церемония.

67-годишната Сигурдардотир живее още от 2002 г. с актрисата и писателката Леосдотир. Преди това обаче, през 1970 г. е била щастливо омъжена. От предния й брак са и двамата й сина. По-късно обаче Сигурдардотир се развежда.

От години Исландия се счита за толерантна и либерална страна в отношенията си към хомосексуалните. Закон, който урежда еднополовите отношения официално е бил отменен през 1940 г. От 1996 г. в Исландия лесбийки и гейове имат правото да осиновяват деца. В столицата Рейкявик пък всеки август има гей парад - празнува се на Christopher Street Day.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts with Thumbnails

Flamingo ads

Flamingo ads